Category Archives: Veckans författare

Liten biblioteksrapport

I onsdags hade F-klassen, klass 1 och 2 finbesök av författaren Isabelle Halvarsson. Hon har skrivit flera böcker om hunden Puzzel och om katten Fräs, där hennes egna djur med samma namn har gett henne inspiration till böckerna. Besöket var väldigt uppskattat av eleverna som hade många frågor om hur det är att vara författare bland annat. I mars kommer även klass 3-6 få besök av en författare.

Många av hennes böcker finns nu att låna i skolbibblan!

Dalby bibliotek anordnar också denna termin bokklubben Måndagsklubben där barn mellan 9-12 år kan träffas och bland annat pyssla och dela med sig av boktips. Nästa träff är den 5 februari kl 15-16.30 och sedan varannan måndag. Mer info kan du få på Dalby bibliotek eller hos mig i skolbiblioteket.

Klass 4, 5 och 6 får just nu av mig höra om en aktuell författare och deras böcker. Jag utgår då ifrån bloggen Veckans författare som ni gärna får följa där hemma också. Där kommer en ny författare upp varje fredag!

Biblioteksråd

bib

Idag har vi haft bibliotekråd. Bland annat bestämde vi oss för att anordna en skrivartävling för skolans elever. Förra året fick man skriva till en bild, nu ska man få ett utdrag ur en bok som blir inledningen på en berättelse som man får hitta på själv. Hela protokollet från biblioteksrådet finns här:  protokoll 10april

Bokjuryn, tävlingen där förra årets bästa böcker röstas fram av Sveriges barn och unga, är snart avklarad. Sista dagen att rösta var igår och jag rapporterade in 47 röster från Hagalundskolan. Vi väntar med spänning på resultatet!

På bloggen Veckans barnboksförfattare har vi just nu lite med kända och betydelsefulla författare. Titta in där och få tips på bra grejer att läsa!

Catching up

Nu är det höstlov, men det finns en hel del att pyssla med i skolbiblioteket och planer att göra för resten av terminen. Tänkte ge en liten inblick i vad vi har gjort den senaste tiden. Förra veckan var det dags för biblioteksrådet att “bokprata” i par för andra klasser än sina egna. De hade läst sina böcker, övat och hade små fusklappar med sig. Det var första gången för dem, så lite nervöst blev det. Men det gick ändå jättebra och nu har fyra klasser fått några extra boktips förmedlade av barn (vilket alltid är lite roligare än när vuxna gör det)! Jag passade också på att presentera några nya böcker. Här är några av böckerna vi tipsade om:

böckerr

(Röda spår av Katarina Genar, Puzzel i skolan av Isabelle Halvarsson, En fisk som heter Fabian av Ellen Karlsson)

Författarbloggarna Veckans författare (för de yngre, för de äldre) tuffar på och de flesta klasserna får “lära känna” en ny författare varje vecka i sitt klassrum. I åk 2, 4 och 5 är jag med och berättar om veckans författare och har ofta med mig någon bok av författaren att tipsa om. I andra klasser tar lärarna upp bloggen. Det är underbart att se att utlånen av dessa författares böcker har ökat väldigt mycket! Att koppla böcker till författare är också något eleverna gör mer nu märker jag när jag hjälper dem i biblioteket i jakt på böcker att låna.

Klasserna kommer som vanligt till biblioteket i halvklass en gång eller en gång varannan vecka. Med de flesta klasserna har jag en stund med “bokprat” där det får tips om nya och ibland äldre böcker, eller/och en stunds högläsning med boksamtal. Sedan är det tid för dem att låna böcker för att ta hem eller ha i sina klassrum. Eftersom att hela skolan jobbar med läsförståelse särskilt mycket det här året har jag börjat på ett mer medvetet sätt använda mig av olika läsförståelsestrategier när vi pratar om det vi läser. Dock blir det ofta inte tid för långa djupgående samtal, men vi bearbetar texterna ganska mycket ändå med hjälp av strategier som man kan läsa mer om på hemsidan för En läsande klass. Det handlar bland annat om att förutsäga, sammanfatta och reda ut oklarheter. De flesta klasserna jobbar med detta material med sina lärare på ett eller annat sätt, så de är bekanta med “tänket” när de kommer till mig också.  Böckerna vi läser nu är: Sandvargen av Åsa Lind med åk 1, Kapten Blåskägg av Martin Widmark med åk 2, Den sorgsne veterinären av Petter Lidbeck med åk 3 och Liksom helt magiskt av Mårten Melin med åk 5. De klasser som bara kommer och lånar/lämnar böcker får några längre tillfällen med bokprat av mig i klassrummen. Informationssökning och källkritik har jag haft en serie lektioner i hos åk 6 i samband med deras Geografi-arbete. Det ska vi också hinna med i åk 4 nu efter höstlovet. Bokklubben har träffats en gång till innan höstlovet, med fler deltagare. Jättekul! Det blev en hel del boktips och boksnack och alla fick låna ett ex av Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn  som blir vår bokcirkel-bok.

Detta var en liten rapport från biblioteket och Sofie på Hagalundskolan! 🙂

Författarblogg och skyltning

Nu har vår författarblogg startat, där det kommer upp ett inlägg varje vecka med en svensk aktuell författare. Där kommer eleverna att titta in en gång i veckan! Det är en blogg för de yngre och en för de äldre. Följ gärna dem!

Veckans författare i biblioteket:

skylt1

När jag ändå var igång med att skylta med böcker så ställde jag upp de böcker vi har med antirasistiskt tema. Genom att läsa kan vår förståelse och empati öka!

skylt2