Category Archives: Tema Läs och lär

Lästips till föräldrar

Det här inlägget riktar sig särskilt till våra elevers föräldrar. Ibland kan det vara svårt att veta vad, hur, när och hur mycket man bör läsa med sitt barn.  Eleverna läser många olika texter i skolan, men för att bli en riktigt bra läsare med god läskondis och bra läsförståelse så krävs det mera läsning hemma. Det är viktigt för att lyckas i alla ämnen i skolan. Jag tror att barn har behov av att både prata med andra om det de läser och ibland få vara själva inne i bokens värld. För att läsförståelsen ska komma på plats behöver barnet få prata om det de har läst. Läs högt med ditt barn (och sluta inte när barnet lärt sig läsa själv!), diskutera alla tankar som kommer upp under läsningen.  Och ha roligt, framförallt!

“Sjuåringen har ett ordförråd på 5 000 – 7 000 ord.
En läsande sjuttonåring har ett ordförråd på ca 50 000 – 70 000 ord,
medan den sjuttonåring som inte läser ”bara” kan 15 000 – 17 000 ord.”
Nasiell och Bjärbo (red.) Boken om läslust, 2007, s. 13.

Läs om läsning och få en massa boktips här:

17 skäl för barnboken

Sju punkter för att få pojkar att läsa
Martin Widmark – Ge ditt barn läskondis
En läsande klass
Läsambassadören

Artiklar om barn, föräldrar och läsning

Fakta om barns läsning – Akademibokhandeln
Högläsningen gör berättelsen mer levande
Sakprosa lika viktigt som sagor

Att göra tillsammans med ditt barn:

Lässugen
Läs-med-sagor
Barnbibblan

Boktips:

barn & ungdomsbokbloggen

barnboksprat.se
barnensbibliotek.se
sandraslaslogg.blogspot.com
prickigapaula.blogspot.se

veckans barnboksförfattare

veckans ungboksförfattare

Catching up

Nu är det höstlov, men det finns en hel del att pyssla med i skolbiblioteket och planer att göra för resten av terminen. Tänkte ge en liten inblick i vad vi har gjort den senaste tiden. Förra veckan var det dags för biblioteksrådet att “bokprata” i par för andra klasser än sina egna. De hade läst sina böcker, övat och hade små fusklappar med sig. Det var första gången för dem, så lite nervöst blev det. Men det gick ändå jättebra och nu har fyra klasser fått några extra boktips förmedlade av barn (vilket alltid är lite roligare än när vuxna gör det)! Jag passade också på att presentera några nya böcker. Här är några av böckerna vi tipsade om:

böckerr

(Röda spår av Katarina Genar, Puzzel i skolan av Isabelle Halvarsson, En fisk som heter Fabian av Ellen Karlsson)

Författarbloggarna Veckans författare (för de yngre, för de äldre) tuffar på och de flesta klasserna får “lära känna” en ny författare varje vecka i sitt klassrum. I åk 2, 4 och 5 är jag med och berättar om veckans författare och har ofta med mig någon bok av författaren att tipsa om. I andra klasser tar lärarna upp bloggen. Det är underbart att se att utlånen av dessa författares böcker har ökat väldigt mycket! Att koppla böcker till författare är också något eleverna gör mer nu märker jag när jag hjälper dem i biblioteket i jakt på böcker att låna.

Klasserna kommer som vanligt till biblioteket i halvklass en gång eller en gång varannan vecka. Med de flesta klasserna har jag en stund med “bokprat” där det får tips om nya och ibland äldre böcker, eller/och en stunds högläsning med boksamtal. Sedan är det tid för dem att låna böcker för att ta hem eller ha i sina klassrum. Eftersom att hela skolan jobbar med läsförståelse särskilt mycket det här året har jag börjat på ett mer medvetet sätt använda mig av olika läsförståelsestrategier när vi pratar om det vi läser. Dock blir det ofta inte tid för långa djupgående samtal, men vi bearbetar texterna ganska mycket ändå med hjälp av strategier som man kan läsa mer om på hemsidan för En läsande klass. Det handlar bland annat om att förutsäga, sammanfatta och reda ut oklarheter. De flesta klasserna jobbar med detta material med sina lärare på ett eller annat sätt, så de är bekanta med “tänket” när de kommer till mig också.  Böckerna vi läser nu är: Sandvargen av Åsa Lind med åk 1, Kapten Blåskägg av Martin Widmark med åk 2, Den sorgsne veterinären av Petter Lidbeck med åk 3 och Liksom helt magiskt av Mårten Melin med åk 5. De klasser som bara kommer och lånar/lämnar böcker får några längre tillfällen med bokprat av mig i klassrummen. Informationssökning och källkritik har jag haft en serie lektioner i hos åk 6 i samband med deras Geografi-arbete. Det ska vi också hinna med i åk 4 nu efter höstlovet. Bokklubben har träffats en gång till innan höstlovet, med fler deltagare. Jättekul! Det blev en hel del boktips och boksnack och alla fick låna ett ex av Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn  som blir vår bokcirkel-bok.

Detta var en liten rapport från biblioteket och Sofie på Hagalundskolan! 🙂