Högläsning

Att läsa högt för sitt barn är inte längre en självklarhet för många, av olika anledningar. Då kan det vara bra att påminna sig om alla stora fördelar högläsningen ger, och att det enda som krävs är en kvarts läsning varje dag eller kväll.

Förutom att det är roligt så händer även detta:

• Ditt barns språkutveckling gynnas. Barnet lär sig ord och grammatik snabbare.
  • Barnet får kunskaper om världen och hur olika saker fungerar.
  • Barnet får möjlighet att identifiera sig med olika karaktärer och uppleva känslor ur boken.
  • Att läsa tillsammans ger en nära känslomässig kontakt mellan dig och barnet. Ni kommer varandra närmare.
  • När vi samtalar med barnen om det vi läst, väcks funderingar och reflektioner hos dem. Med samtalet som utgångspunkt kan vi väcka andra frågor och knyta an till andra erfarenheter. Det gäller att vara öppen för barnens frågor. På så sätt vidgas deras värld.
  • Barnet blir mer intresserat av att lära sig läsa och får lättare att lära sig det.

Fortsätt att läsa även när barnet blir äldre!

När barnet så småningom lärt sig att läsa själv kan det bli så att högläsningen faller bort som rutin. Och visst är det bra att barnet läser på egen hand, men det finns stora fördelar med att ibland även låta barnet lyssna när du läser. För barnet är det en upplevelse att i lugn och ro få lyssna till en läsning som flyter. Den viktiga läslusten hålls vid liv. Dessutom kommer barnet lättare kunna ta till sig texter i alla skolämnen när ordförrådet är stort och läsningen flyter.

Lyssna på bra tips:

Läsa med Farzad. Programledaren Farzad Farzaneh ger tips på var, hur och när du kan läsa för dina barn. Dessutom får du svar på varför det är viktigt.

Läsa med Martina. Hur peppar man sina barn att börja läsa? I programmet Läsa med Martina bjuder hon på sina bästa tips på hur du förvandlar ditt barn till en passionerad bokmal.

Lästips:

Läs om de senaste böckerna! Få boktips från skolbibliotekarier i Lunds kommun.

E-postadressen publiceras inte.