Boktips!

Biblioteksrådet har haft möte! Vi ägnade större delen av mötet åt att skriva om en bra bok som vi har läst och vill rekommendera till andra. Nu har jag sammanställt boktipsen och du kan läsa dem här under. Om du vill läsa protokollet från mötet, klicka här: protokoll13mars

Biblioteksrådet boktipsar 

Ellen:

Stad av skuggor av Cassandra Clare.

Clary har rött hår, gröna ögon och hon är konstnär. Hon är smart, rolig och påhittig. Clary träffar en mörk kille, Jace. Det visar sig att han tillhör en värld av vampyrer, varulvar och skuggjägare m.m. Clary själv visar sig vara en skuggjägare. En viktig händelse är när hon är på disco med sin BFF och hon ser att tre personer dödar en snubbe. En av de tre personerna följer efter Clary och det är han som är Jace. Det är en bra bok med inget speciellt budskap, men kanske att man ska tro på vad man vet är det rätta. Boken är en av de bästa jag har läst. Passar att läsa från ca 12 år.

 

Fredrik:

Femte hjulet (Dagbok för alla mina fans) av Jeff Kinney.

Huvudpersonen Greg är en “spåga” och han är snäll. Boken utspelar sig i skolan och hemma. Gregs skola ska ha dans på Alla hjärtans dag och han försöker febrilt få tag på en dejt. Budskapet i boken är att alla ska få vara som de är. Boken var bra och passar för barn mellan 7 och 12 år.

 

Embla:

Den magiska kappan av Katarina Genar.

Huvudpersonen är en flicka som heter Livia. I början av boken fyller hon 11 år. Man kommer in i boken väldigt snabbt och på det sättet gillar man den mer. På Livias 11-årsdag får hon av sin mamma en röd kappa. Hon vet inte mer om kappan än att den kommer från en affär med begagnade kläder. Hennes kompis Klara tycker att den sticks och säger att den är full av loppor. När de besökte affären sa ägaren att det inte är någon som kunnat ha den förutom Livia. Alla hade trott att det hade bott loppor i den. Under bokens gång får man läsa Elins dagbok. Elin är en flicka som fick en tidig död när hon var en 11 år och det är viktigt att få läsa hennes dagbok. Boken är sorglig hela tiden. Det är inte en sådan bok som har ett lyckligt slut. Bokens budskap är nog hur viktigt det är att ha en förälder som bryr sig. Man får tårar i ögonen. Jag blev väldigt rörd när jag läste den. Den passar för alla åldrar från 6 år.

Eskil:

Percy Jackson – Född till hjälte av Rick Riordan.

Percy har ADHD och dyslexi och han är son till den grekiska guden Poseidon. Boken utspelar sig i Amerika och i Olympens (gudarnas hem) olika dimensioner. Det är action och äventyr och strider. Han bor på ett läger under sommarlovet där han tävlar mot andra som är barn till gudar. En viktig händelse är när han märker att han kan kontrollera vattnet. Vet ej vilket budskap boken har. Den var jättebra! Lagom mycket fantasy. Den passar till 9-15-åringar.

Född till hjälte

 

Gustav:

Hur du nästan korsar Atlanten av Cressida Cowell.

Hicke är en smart kille som hittar lösningar till allt. Boken utspelar sig mitt ute i Atlanten. Hicke och hans vänner blir kidnappade av vikingar. Boken var bra och passar för folk som gillar humor.

Hur du nästan korsar Atlanten

 

Elleonore:

Har läst Adzerk – den vita hingsten av Lin Hallberg.

Emma är huvudpersonen och hennes familj ska åka till Mongoliet. Emmas föräldrar funderar på att skilja sig. Emma har en favorithäst på ridskolan som heter Ajax. Emma är ganska bra på att rida och hon älskar hästar. Emma vill inte åka till Mongoliet på semester för att hon kommer att sakna Ajax jätte mycket och hon tror att hon kommer förlora sin kompis Katrin. Katrin har skaffat en annan bästis som Emma inte gillar alls. Emma är också arg på sina föräldrar för att de bråkar hela tiden. Emma träffar Baska i Mongoliet som hon snabbt blir vän med. Baska lever ett helt annat liv än Emma. Boken budskap är att man aldrig ska ta ut något i förväg.

Jag tyckte att boken var en bra blandning mellan hästar och vänskap. Så att även dem som inte gillar hästar kan läsa den. Den passar för de som är emellan 8 och 12 år

Adzerk - den vita hingsten

Trevlig läsning!  /Biblioteksrådet och Sofie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.