Liten biblioteksrapport

I onsdags hade F-klassen, klass 1 och 2 finbesök av författaren Isabelle Halvarsson. Hon har skrivit flera böcker om hunden Puzzel och om katten Fräs, där hennes egna djur med samma namn har gett henne inspiration till böckerna. Besöket var väldigt uppskattat av eleverna som hade många frågor om hur det är att vara författare bland annat. I mars kommer även klass 3-6 få besök av en författare.

Många av hennes böcker finns nu att låna i skolbibblan!

Dalby bibliotek anordnar också denna termin bokklubben Måndagsklubben där barn mellan 9-12 år kan träffas och bland annat pyssla och dela med sig av boktips. Nästa träff är den 5 februari kl 15-16.30 och sedan varannan måndag. Mer info kan du få på Dalby bibliotek eller hos mig i skolbiblioteket.

Klass 4, 5 och 6 får just nu av mig höra om en aktuell författare och deras böcker. Jag utgår då ifrån bloggen Veckans författare som ni gärna får följa där hemma också. Där kommer en ny författare upp varje fredag!      

Läsutmaning på lovet!

 

 

 

 

 

 

 

Här kommer ett hett tips på vad man kan ägna sig åt på läslovet. Var med och spela bokbingo! Det är skolans biblioteksråd som utmanar alla elever på detta och vi hoppas på att många av er vill vara med. Vi kommer att dela ut bingobrickorna under vecka 43 (och om den kommer bort någonstans på vägen hem så finns den här: bokbingo – utskrift).  Skriv bokens titel + författarens namn i rutan när du gjort det som står i där i. Minst 30 minuters läsning per ruta. Längre böcker kan skrivas i flera rutor. När du är klar lämnar du in din bingobricka till din lärare eller till Sofie i biblioteket. Lämna in senast fredagen den 10/11. Vi kommer att lotta ut några priser till dom som lämnar in en bingobricka med minst en ifylld rad. Trevlig läsning!

Jag vill också tipsa er om att göra ett besök på folkbiblioteket på lovet. De har flera aktiviteter inplanerade, bland annat zombietecknarworkshop med Jimmy Wallin (känd serietecknare), monsterpyssel och filmvisning. Här finns en länk till Dalby biblioteks hela höstprogram. På biblioteket kan man ju också låna böcker till vår bokbingo 🙂

Årets tema

Road trip

Det är namnet på Hagalundskolans tema detta läsår, ett tema med fokus på Europas länder. Jag har här nedan samlat länkar som är användbara för lärare och elever. På skolbiblioteket finns också många böcker på temat uppställda på en särskild temahylla. Lärare, på NE finns olika temapaket med lektionsupplägg som kan kopplas till temat. Fråga mig om ni behöver skönlitterära böcker på temat Europa/resor eller liknande. Trevlig resa!

 

Fakta

NE- Världens länder

Landguiden.se – Europa

Geografens testamente – Europa

Lista över Europas länder i förhållande till storlek – Wikipedia
Länder i EU – på Europeiska Unionens sida

Geografi.nu – fakta, foton och kartor från alla världens länder

Destinationer i Europa – Vagabond
Europa – Albatros Travel
Europa – Kilroy travels

Gapminder – diagram över levnadsförhållanden i olika länder.

På engelska:
National Geographic Kids

Kartor

Google Maps – Väldigt detaljerade kartor med möjlighet att märka upp egna intressanta platser och se foton och gator från hela världen.
Google Earth – Kartprogram som du laddar hem till din dator. Mer detaljerat än Google Maps och med flygfoton och 3D-modeller av större städer och geografiskt intressanta platser.
Globalis – Världskartor med olika filter, till exempel befolkningstäthet, temperatur och topografi
Hitta – Sverigekarta där du kan söka och zooma in på orter, adresser, personer, byggnader m.m.
Eniro – kartor, flygfoton, sjökort och gatuvy. Sök på orter, adresser, personer m.m.

Resa

Aftonbladet.se – resmål i Europa – Vet du inte vart du ska resa? Här får du tips.

Tåg – SJ – Vart kan du ta dig med tåg, och hur mycket kostar det?
Flyg – Flygresor.se – Jämför flygresor med olika flygbolag och ta reda på vart de flyger.
Bil – Avis – Behöver du hyra en bil? Hur mycket kostar det och var kan du lämna tillbaka den?
Pengar – Valuta.se – Ta reda på hur mycket dina pengar är värda i utländsk valuta. Hur mycket behöver du ha med dig?

Träna

Europas länder på Webbmagistern
Europas huvudstäder på Webbmagistern
Floder i Europa på Webbmagistern
Världsdelar på Webbmagistern. Lär dig var Europa ligger.

 

Bilder från www.pixabay.com

Sommarboken

Dalby bibliotek anordnar som vanligt läsutmaningen Sommarboken för barn mellan 6 och 16 år, den 19 juni – 31 augusti. Barnet ska läsa minst 6 böcker (på sin läsnivå) och kunna redovisa det för en bibliotekarie på biblioteket. Som pris får man en ny bok. Det blir också ett sommarbokskalas mot slutet av sommaren där det brukar bland annat bjudas på fika och utlottningar av fler priser.

Sommarboken är även en tävling mellan skolorna i Dalby och Torna Hällestad, där vi tävlar om en guldpokal som vandrar runt mellan skolorna. Just nu är den på Nyvångskolan. Vi vi vill ju att så många elever som möjligt ska vara med i denna läsutmaning så att vi får tillbaka pokalen!

Böcker till utmaningen går bra att låna på Dalby bibliotek, som har öppet hela sommaren, eller på skolbiblioteket, där du kan få låna hem några böcker över sommaren. Det går också bra att läsa böcker som man har köpt själv. Talböcker är givetvis okej att läsa för dem som behöver det.

Hämta ditt sommarbokshäfte på biblioteket och anmäl dig.
eller skriv ut sommarbokshäftet från hemsidan och fyll i under sommaren. När du läst klart går du till biblioteket och anmäler dig.
eller skriv ett boktips om boken i bibliotekets katalog på webben. För att kunna skriva ett boktips i katalogen måste du vara inloggad. När du har läst och skrivit om 6 lästa böcker kan du hämta ut din gåvobok. Om du redovisar alla 6 böcker på webben måste du komma till biblioteket och tala om att du är färdig och när de har tittat på dina boktips får du din gåvobok.

Sommarbokens hemsida – Klicka här

GLAD SOMMAR!

/skolbibliotekarie Sofie

Prisutdelning!

Idag delade vi ut 1:a, 2:a och 3:e pris till glada elever som hade skrivit finfina berättelser till skrivartävlingen! Jag och biblioteksrådet har haft det stora nöjet att få läsa igenom alla 20 texterna som hade kommit in, diskutera dessa och sätta betyg. STORT GRATTIS till Sophia, Noomi och Jonathan!!

Eftersom att vinnaren inte ville få sitt bidrag uppläst så publicerar vi det här så att ni alla kan läsa (detta fick vi lov att göra) :

Det sägs att om man är dum ska man straffas genom att få spela ett magiskt spel. Jag vet att jag hade varit dum så jag undrade när jag skulle få spela spelet. Mina kompisar hade också varit dumma så en dag kom det en postgubbe och lämnade ett paket. Alla öppnade paketet samtidigt. I paketet låg spelet. Det fanns ett brev till där det stod att: ”ni har varit dumma och detta är ert straff”.

Vi började spela och då blev allt kolsvart, men sen såg alla varandra och att vi såg jättekonstiga ut. Till exempel såg jag ut som ett monster och min bästis såg ut som en groda. Våra värsta mardrömmar hade blivit sanna.  Det var tio utmaningar i spelet och vi var 12 deltagare och en kan vinna. Den första utamaningen var att springa på linor. Det tog typ en timme för mig men det fanns en tjej som var jätteduktig och sprang över.  Men på den sista biten ramlade hon och försvann för evigt. Vi andra fick ett pris och fick vila och sen var vi klara. Nästa dag var det utmaning 2 och det var dags att möta en drake. Alla fick en kvast och en trollstav. Det gick några minuter innan alla hade besegrat drakarna, men min kompis Ella hade blivit dödad eller uppäten.

När vi hade slagit läger kände jag mig rädd och orolig. Mitt i natten vaknade alla av ett hemskt ylande. Alla reste sig och tog facklor. Alla ställde sig i en cirkel. Jag tänkte att detta måste vara deltävling 3, och det var det. Jag och min bästis tänkte att det här var slutet för oss. Plötsligt kom det en varg rakt emot Iris och försvann med henne. Alla blev helvakna och på sin vakt, sen vid klockan två på natten kunde vi alla sova lite. Sen gick vi alla sju deltagare till en sjö och badade länge när plötsligt någon tog tag i min fot. Det var sjögräs och jag kom till sist loss. Men då såg jag hur Vera försvann ner i vattnet. Jag höll andan och simmade efter men jag hann inte ifatt. Sen kom jag på att jag hade 6 deltävlingar kvar. Min bästis sitter nu och gråter för att hon ser ut som en sjöjungfru och för att hon är rädd.

Jag var taggad för nästa utmaning som skulle vara att man skulle besegra sin största mardröm. Det gick flera dagar innan alla hade besegrat sina mardrömmar. För varje gång vi tävlade dog en människa och till sist fanns det bara jag, Sofie och Paul kvar. Den sista kampen var en jättestor labyrint där det kunde hända saker som man inte kunde förklara. Jag träffade Sofie där och hon var jättekonstig.

Jag såg pokalen och Paul. Paul sprang före mig men då kom en lian och tog honom. Och jag sprang före, men när jag stod vi pokalen sprang jag och räddade honom sen sprang vi tillsammans till pokalen. Vi räknade ner; 1 2 3… sen tog vi i den samtidigt.

Sen satt bara jag och Paul i soffan där alla hade suttit innan. Paul sa ”Ja vi klarade oss! Och tack för att du räddade mig”. Jag började gråta men Paul sa: ”Jag vet att alla är borta men inte du och jag”. Sen gav han mig en puss på kinden och jag blev glad!  🙂 

Skriven av Sophia Schüttert

Sweetie187 is licensed under CC BY 2.0

Högläsning

 

Att läsa högt för sitt barn är inte längre en självklarhet för många, av olika anledningar. Då kan det vara bra att påminna sig om alla stora fördelar högläsningen ger, och att det enda som krävs är en kvarts läsning varje dag eller kväll.

Förutom att det är roligt så händer även detta:

  • Ditt barns språkutveckling gynnas. Barnet lär sig ord och grammatik snabbare.
  • Barnet får kunskaper om världen och hur olika saker fungerar.
  • Barnet får möjlighet att identifiera sig med olika karaktärer och uppleva känslor ur boken.
  • Att läsa tillsammans ger en nära känslomässig kontakt mellan dig och barnet. Ni kommer varandra närmare.
  • När vi samtalar med barnen om det vi läst, väcks funderingar och reflektioner hos dem. Med samtalet som utgångspunkt kan vi väcka andra frågor och knyta an till andra erfarenheter. Det gäller att vara öppen för barnens frågor. På så sätt vidgas deras värld.
  • Barnet blir mer intresserat av att lära sig läsa och får lättare att lära sig det.

Fortsätt att läsa även när barnet blir äldre! 

När barnet så småningom lärt sig att läsa själv kan det bli så att högläsningen faller bort som rutin. Och visst är det bra att barnet läser på egen hand, men det finns stora fördelar med att ibland även låta barnet lyssna när du läser. För barnet är det en upplevelse att i lugn och ro få lyssna till en läsning som flyter. Den viktiga läslusten hålls vid liv. Dessutom kommer barnet lättare kunna ta till sig texter i alla skolämnen när ordförrådet är stort och läsningen flyter.

Lyssna på bra tips:

Läsa med Farzad. Programledaren Farzad Farzaneh ger tips på var, hur och när du kan läsa för dina barn. Dessutom får du svar på varför det är viktigt.

Läsa med Martina. Hur peppar man sina barn att börja läsa? I programmet Läsa med Martina bjuder hon på sina bästa tips på hur du förvandlar ditt barn till en passionerad bokmal.

Lästips:

Läs om de senaste böckerna! Få boktips från skolbibliotekarier i Lunds kommun.

Skrivartävling!

Hej!

Sedan slutet av januari har jag (Sofie) varit tillbaka i skolbiblioteket igen. Det är jättekul att få träffa alla fantastiska elever! Jag har såklart hunnit träffa alla och har haft fullt upp med att ha högläsningsstunder, bokprat och massor av annat som görs i skolbibblan. Jag ska även börja blogga lite mer här 🙂

Biblioteksrådet har haft två möten där vi bland annat bestämde att vi ska ha en skrivartävling för alla på skolan. Det är frivilligt att vara med och informationen finns nedan. En perfekt grej att göra på påsklovet!

Skrivartävling!

Skriv en egen berättelse som ska utgå ifrån någon av de två bilderna nedan.  Använd bilden som inspiration och skriv som du vill, till exempel en kortare berättelse (novell) eller en dikt.  Du ska hålla dig till max 2 A4-papper och kan skriva på dator eller för hand. Skriv hemma eller i skolan/på fritids! Alla får vara med!

Lämna ditt bidrag till Sofie i biblioteket senast den 4 maj. Juryn består av biblioteksrådet och Sofie. Fina priser till vinnarna!

Sweetie187 is licensed under CC BY 2.0

 

 cat’s_101 is licensed under CC BY 2.0

 

Måndagsklubben

Plats: Biblioteket Dalby

Startdatum:  5 september kl. 15.15.

Bokfika, pyssel och annat skoj för dig mellan 9 och 12 år.

Måndagar jämna veckor kl. 15.15.
Föranmälan

 

Sommarlovsboken

Välkomna tillbaka till en ny termin och att sommarlovet har varit bra. Tänk på att den sista dagen för att delta i sommarlovsboken är den 31/8.  Vilken skola som vinner sommarlovspokalen presenteras på sommarbokskalaset den 3/9. Mer information om tid och plats kommer.

Glöm inte bort att rösta i Bokjuryn!